Månadsuppföljning september


Så har även september gått mot sitt slut och det är dags att summera månaden. En av mina målsättningar inför hösten var ju att bli bättre på månadsuppföljningar rent ekonomiskt och de vore trist att inte ens klara första månaden. 

Jag kan konstatera att månaden inte var den bästa om man ser det till utvecklingen i portföljen. Totalt -2,4 % i en bred nedgång. Mina största innehav är Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag vilka har gått ner -1,7% respektive -8,6% på en månad. Inte så trevligt men man får ju tänka på att de fortfarande är kraftigt upp under året.

Särskilda utgifter 

Utgifterna var inte heller så trevliga att följa upp. Det beror främst på en oväntad bilreparation som landade på nästan 16000 kr och en oväntad reparation av hushållsmaskin som kostade drygt 1000 kr. Inte så kul. 

Men när jag betalade för kalaset så kände jag mest tacksamhet. Tacksamhet över att jag utan att få ont i magen kan betala sådana oförutsedda utgifter. Det är klart att det är surt att betala 16000 kr för en reparation som man några dagar tidigare inte visste att man skulle behöva men det är inte hela världen om man har en bra buffert. Dessutom, om vi hade haft leasingbil i klass med grannarnas och kollegorna så hade det nog kostat 8000 kr i månaden. Då hade dessa 16000 kr bara varit två månaders "normal" bilkostnad. Vilken horror. 

Barnens höst- och vintergarderob

Som alla förstår så måste växande barn uppgradera sina garderober då och då. För skojs skull tittade jag efter hur mycket kläder och skor kostar per månad enligt Konsumentverket. Höll på att sätta kvällsteet i halsen när jag såg den hisnande summan 930 kr per månad för barn 4-6 år och 940 kr per månad för barn 7-10 år. What?! Detta står att läsa i skriften "Koll på pengarna 2021" vilken uppenbarligen riktar sig främst till ekonomiska analfabeter. Det är just detta som gör det så märkligt. Skriften är framtagen för att hjälpa folk budgetera och uppmuntrar till att "buffertspara". Hur kan de då på fullaste allvar mena att man ska lägga över 11000 kr per år på kläder och skor, per barn? Är det bara jag som tycker det är sjukt mycket?

Mina barn har alltid varit hela, rena och (någorlunda snyggt) klädda efter väder men jag är tämligen säker på att vi inte något år har kommit upp i den summan. Jag förstår att det går att landa där om man köper allt sprillans nytt och köper nya overaller, regnställ och ett antal par skor per år. Men även då får man nog ligga i och handla en del dyra märken för att komma upp i över 11000 kr.

Jag tycker det är befriande enkelt att inhandla barnens höst- och vinterkläder second hand. Bara att besöka några loppisar och kanske komplettera med något från Marketplace eller Tradera. Har nu under månaden varit på 2-3 loppisar och köpt nya regnkläder och vinteroverall, i fint skick för runt 50 kr styck. Inhandlade vinterskor och gummistövlar från Viking i bra skick via den lokala Köp och Sälj-sidan på Facebook. Det kostade 20 kr per par. Allt som allt så inhandlade jag ytterkläder till höst och vinter för ett av barnen för drygt 200 kr.  

Detta att jämföra med den press en kompis till mig kände i början av september. Hon var rädd att hon var för sent ute för att få tag i regnställ och vinterjacka och hastade runt i ett antal affärer för att äntligen hitta i rätt storlek. Allt som allt la hon två dagar på att åka runt i affärer och jag vågar gissa att kvittona landade på 2500-3000 kr.  

Kan tilläggas att jag inte längre klarar att handla rätt saker till äldsta barnet. Hen är mycket noga med sin garderob och börjar närma sig tonåren. Inga problem. Vinterjackan från förra året passar fortfarande, täckbyxorna också. Jag har även lyckats hitta ytterligare en jacka (ifall nuvarande blir för liten) som en kompis inte ville ha längre och som jag visste skulle falla i smaken så den biten är löst. Kanske får uppgradera med ny mössa och vantar. Jag försöker helt enkelt fixa de dyrare sakerna (jacka och skor) i förväg och stämmer av så de faller i smaken. Det kompletterar vi med att ge egna pengar som hen får ansvara för och göra egna prioriteringar vad som ska köpas. 

Det blev en lite lång utläggning om kläder ser jag men jag blev bara så uppjagad av konsumentverkets siffror.


Hur har din september varit?

4 kommentarer:

 1. Tänker bara...vilken tur att mina barn inte haft koll på de siffrorna! ;-)
  Den äldsta börjar dock aspirera på barnbidraget och fått hälften på prov med lite förhållningsregler. Funkar rätt bra och hon sätter in lite på sparkonto emellanåt också, så det känns rätt stabilt ändå.

  Surt med bilkostnaden, men som du säger...allt är relativt. Det är verkligen olika vad man väljer att lägga pengar på.

  Min september har gått fort. Inte så mycket omkostnader men portföljen lyser rött. Minskade faktiskt lite i Spiltan i somras och har pausat mitt månadssparande där, för att istället gå in i Avanza Zero. Får se när jag återupptar det igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag ligger också lite lågt här hemma med siffrorna för barnkläder. Tror att det kan vara en bra idé med barnbidraget så småningom och att det då får täcka det mesta av klädinköp och liknande. Kanske med undantag för vissa ytterplagg.

   Jag gillar också Avanza Zero, tänkte även lägga in lite i deras nya fond Avanza Sverige också.

   Hur går det med skrivandet? :)
   Tack för kommentaren och trevlig helg!

   Radera
 2. Har skrivit flera inlägg om det där med Konsumentverkets Koll på pengarna (t ex här https://www.cosmonomics.se/2020/12/konsumentverkets-koll-pa-pengarna-anno-2020/) och har också varenda gång jag tittat på det tyckt att det är bisarrt mycket pengar i flera av kategorierna, framför allt klädeskategorin. Under 2021 har vi lagt 1000 kr/månad på kläder till HELA familjen (två vuxna, en sexåring och en treåring). 2020 års variant av Koll på pengarna tyckte vi skulle lägga drygt 30 000 kr om året… Yeah, no. Men så är jag också mycket förtjust i loppis och Marketplace. Då blir inte ens vinterkläder särskilt dyrt.

  /Cosmonomics

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina siffror ser betydligt rimligare ut än Konsumentverkets! Intressant med det du skriver om de andra kategorierna också. Det verkar ju vara kläder som är mest överdrivet budgeterat enligt guiden men även i "mat" och "hygien" verkar det finnas rätt mycket möjligheter att ligga betydligt lägre än Konsumentverket.
   Det som är lite beklämmande är ju att de ska visa någon sorts rimlig standard för en familj som kanske behöver se över sin ekonomi. Då blir det ganska missvisande. Man får väl ändå hoppas att folk kan tänka själva och inte följer guiden till punkt och pricka, men jag skulle ändra ett par saker i deras beräkningar om jag fick gå in och peta :)

   Tack för kommentaren och fortsatt trevlig helg!

   Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...