NÅGRA ORD OM FIRE

FIRE står för Financial Independence Retire Early. 

FIRE-rörelsen är något man hör om oftare och oftare nu för tiden. För några år sedan hade jag aldrig hört begreppet men nu tror jag det är betydligt fler som genom diverse publicitet i tidningar och media har en bild av vad det är. I många fall är nog bilden ganska skev då det kan framställas som att syftet med FIRE är att gå i tidig pension och därefter ligga på sofflocket resten av livet, iallafall bildligt talat.

När jag läser andra bloggar, lyssnar på podcasts och pratar med de få personer jag känner som intresserar sig för FIRE så är det tydligt att det är mycket initiativrika och driftiga människor som dras mot detta mål. Det handlar inte om att lata sig resten av livet utan om att ha frihet att disponera sin tid med det som ger en mest tillfredsställelse och glädje. Det handlar om valmöjligheter.

En av mina favoritpodcaster är Choose FI som drivs av två mycket begåvade och inspirerande entreprenörer och där nämns ibland att man kan fokusera på de två första bokstäverna i FIRE, det vill säga Financial Independence, och så struntar man i det där med Retire eftersom det ofta verkar vara det som provocerar folk.

Personligen har jag mycket svårt att förstå vad som kan vara provocerande med att en person arbetar hårt, sparar pengar och avstår onödig konsumtion för att sedan ha frihet att sluta jobba eller jobba med något som man verkligen brinner för men som kanske inte ger en stabil och trygg inkomst på samma sätt som ett traditionellt jobb med fast anställning. Men provocerande är det tydligen ändå för vissa och av egen erfarenhet vet jag att det kan vara läge att ligga lite lågt med diskussioner om FIRE med ej initierade personer. Det kan vara läge att närma sig ämnet lite försiktigt och känna av innan man går på med all sin egen entusiasm. Jag kan ibland känna mig rätt ensam i denna strävan men när jag känner så så behöver jag bara läsa några av mina favoritbloggar på ämnet och lyssna lite på Choose FI så ordnar det sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...