Sköldpaddan och harenSköldpaddan och haren. Ni har säkert hört fabeln om den långsamma sköldpaddan och den snabba haren som skulle utmana varandra i ett lopp. 

Haren tyckte det var löjligt att springa ett lopp mot en sköldpadda när han var så uppenbart överlägsen men gick ändå med på det för skojs skull. Loppet startade och haren var snabbt ur sikte. Han var så långt i förväg att han la sig för att sova en stund tills sköldpaddan kom ikapp. Men när sköldpaddan passerade haren sov han så djupt att han inte vaknade förrän sköldpaddan var vid mållinjen. Då spurtade han men kom ändå inte ikapp och sköldpaddan segrade.

Sensmoralen är förstås att man kan vinna i längden genom att konsekvent och metodiskt arbeta sig framåt som sköldpaddan. Haren är snabb men ofokuserad och får därför inte ut sin potential.

När jag pluggade fanns det både harar och sköldpaddor. Sköldpaddorna la i början av varje kurs upp en plan för hur många sidor de skulle läsa per dag och så tragglade de sig sakta men säkert igenom kursen. Sista dagen innan tentan kunde de ta det lugnt, repetera lite på förmiddagen och sedan ta eftermiddagen ledigt för att ladda inför tentan. Hararna struntade i att plugga de första veckorna under kursen och gjorde annat istället. Sista veckan innan tentan började de kika i böckerna och fick panik över hur mycket som var kvar. De pluggade som bara den de sista dagarna och spenderade kvällen och natten innan tentan framför böckerna. 

Jag vill inte helt säkert påstå att det gick bättre för sköldpaddorna på kursen, det fanns säkert många harar som lyckades bra också. Men kvällen innan tentan så var jag i alla fall glad att jag var en sköldpadda. 

När man arbetar mot FI så kan det också vara bra att ha inställningen av en sköldpadda. Haren vill ha snabba resultat. Han börjar med att spara en summa och satsar allt på ett bolag på First North som han har fått ett tips om. Han sparar i några månader och kursen går upp. Men sen händer något. Kursen störtdyker plötsligt. Haren får panik och säljer sitt innehav med förlust. En tid senare gör haren ett nytt försök. Den här gången köper han en indexfond för säkerhets skull. Han sparar i några månader men det är så tråkigt. Innehavet är litet och det är låångt kvar till målet. Haren blir sugen på att köpa en ny bil och säljer av sitt innehav för att betala kontantinsatsen. 

Sköldpaddan å andra sidan sparar en summa av sin lön varje månad. Sätter i indexfonder och kanske lite stabila aktier. Det går otroligt långsamt i början och det är så långt kvar till målet så han kan knappt föreställa sig att han någonsin ska nå fram. Men han fortsätter ändå enträget att trampa på. Börsen kanske går ner och sköldpaddan ser sina besparingar minska men han säljer inte. Han fortsätter att köpa varje månad. Börsen går upp igen. Efter ett antal år har sköldpaddan helt plötsligt en ansenlig summa sparad och målet börjar te sig mer verkligt. Till slut har han utan större ansträngning eller risk nått målet. Tråkigt kanske men väldigt effektivt. 


Är du en sköldpadda eller en hare? Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Meningen med landet

  "De flesta livsåskådningarna har förkunnat förnöjsamheten som något av det mest grundläggande för att kunna leva ett gott liv" (...