Boktips - Your money or your lifeBoktips - Your money or your life av Vicky Robin och Joe Dominguez (fully revised and updated for 2018). 

Detta är en av de absoluta klassikerna inom FI och något av ett måste att läsa. Boken gavs från början ut 1992 men den version jag har läst är en helt uppdaterad utgåva från 2018. Man märker att stora delar av boken är nya eftersom det pratas om appar och liknande som inte fanns på 90-talet. Uppdateringen är gjord av Vicky Robin eftersom den andra författaren inte är i livet längre. Dessutom finns det i den uppdaterade versionen ett förord av Mr Money Mustache, bara en sån sak.

 Jag tror att jag hörde talas om Vicky Robin och boken första gången via Choose FI-podden då hon var gäst där i avsnitt 70. Det fick mig intresserad av boken och jag blev inte besviken när jag läste den. Boken rekommenderas även av flera bloggare jag följer, bland annat så listar IGMR den som en av de bästa böckerna.

Boken är uppbyggd i 9 steg som man ska gå igenom. Därefter är sättet man ser på pengar transformerat för alltid. Det är ett program som inte bara ändrar sättet att se på pengar utan även hur vi värderar vår tid och livet. Att uppnå FI blir bara en biprodukt av att implementera de 9 stegen.

Vissa av stegen är lite "jobbiga" så som att räkna ihop hur mycket pengar man hittills tjänat i hela sitt liv och hur mycket man har kvar, månadsvis genomgång av varje öre som kommer in och ut och liknande. Men allt tjänar sitt syfte. 

Det jag tar med mig mest är definitionen av pengar och att betrakta varje utgift utifrån hur mycket livsenergi det kostat att tjäna ihop den summan. Tänker man så blir det rätt lätt att avstå den nya bilen för 700000 kronor vilket motsvarar ett flertal år i livsenergi och även mindre småutgifter som kan motsvara en hel dags livsenergi.

"And they call this making a living?" citat från kapitel 1 i Your money or your life


Har du läst boken och vad tar du med dig?


 

4 kommentarer:

 1. Boken som på många sätt förändrade mitt liv. "Its not making a living, its making a dying" (typ så). Underbar bok som verkligen vänder upp och ner på saker och ting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med och gillar det citatet, ibland känns det onekligen så =)
   Tack för kommentaren och trevlig helg!

   Radera
 2. Jag läste typ halva boken innan jag inte orkade längre, tyckte den blev ganska tjatig. Å andra sidan var den långt ifrån den första boken på ämnet jag läste, hade den varit först hade den förmodligen haft mer impact.

  /Cosmonomics

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det säkert, man kan ju bli lite "mätt" på liknande böcker. För mig så kändes det ändå som en del nya infallsvinklar som tilltalar mig. Däremot håller jag nog med om att det sista två kapitlen om crossover point och investeringar blev lite sega...
   Tack för kommentaren och trevlig helg!

   Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...