Att lära sig spara pengar tidigt i livet är något som många vill ge sina barn. Men hur lär man barn att spara pengar?
Jag har funderat en hel del på det här och det vet jag att många andra också har. Ibland känns det som att vi har lyckats bra med att ge barnen lite sunt ekonomiskt förnuft men det kan vara som bortblåst sekunden senare när sagda barn helt plötsligt vill åka till närmaste galleria och shoppa loss. Gaaah!
Med detta i åtanke så har jag kommit fram till att man kan dela upp det här med sparande i olika steg. Det innebär att man kan ta ett steg i taget istället för att stressa fram allt på en gång. Det är förstås individuellt och meningen är inte att ge specifika råd till någon utan det är en sammanfattning av hur jag ser på det.
Steg 1 Lär barnet förstå vad pengar är och vad saker kostar
Steg 2 Lär barnet att prioritera eftersom pengar inte växer på träd
Steg 3 Inför veckopeng
Till att börja med så är veckopeng ett traditionellt råd som de flesta sparsidor rekommenderar. Ändå så är jag förvånad att se att många i bekantskapskretsen inte har infört det. Ännu mer förvånande är det när barnen i fråga nästan är uppe i tonåren. Det är lite oklart för mig varför man gör detta val men det verkar vara någon form av missriktad välvilja. "Inte ska lilla Kajsa behöva bekymra sig om pengar och räkna slantar, hon får det hon behöver av oss". Synd bara att lilla Kajsa om 15 år får vara med i Lyxfällan då hon aldrig lärt sig hantera pengar.
Faktiskt så tror jag det har lite med bekvämlighet att göra också. Det är lite bökigt att ge 10 kronor eller 20 kronor i cash varje vecka om man sällan har kontanter på sig. Jag brukar se till att bunkra upp med några veckor i taget så att jag har tillgängligt. Men framför allt så är det vettigt att så snart som möjligt gå över till kort och Swish så att man slipper de omständiga och lortiga kontanterna (se steg 4).
Som framgår så är jag en stor förespråkare av veckopeng. Vi började ge våra barn veckopeng i 5-årsåldern. Till en början bara 5-10 kronor och det var kul att se hur mycket de växte av detta. Det är något som händer när man får ha hand om egna pengar och åtminstone båda mina barn har då på allvar börjat visa ett intresse för vad saker kostar och att spara. Vissa är ju naturliga savers och andra är naturliga spenders men det spelar ingen roll. Framför allt om det visar sig att du har med en liten spender att göra så är det viktigt att börja med veckopeng. Behöver jag ens säga att när veckopengen är slut så ger man inte mer pengar?
Steg 4 Övergå till digitalt
Även om jag ogillar kontanter så tror jag en 5-åring helst ska börja med kontanter i veckopeng så det har vi kört på till en början. Men i 7-8 årsåldern börjar det vara dags att överväga att gå över till kort och Swish. Äldsta barnet fick ett eget bankkonto med bankkort och anslutning till Swish i 8-årspresent. Jag väntade med spänning på att se hur det skulle gå.
Framför allt var jag inte säker på om hen skulle förstå hur pengarna fungerade och att de var riktiga när de bara syntes på en skärm. Det visade sig vara en helt ogrundad misstanke. Dagens kids är lika hemma i den digitala världen som i den fysiska. Efter bara några månader började 8-åringen sky kontanter på samma sätt som jag själv gör. När en äldre släkting gav ett kuvert med pengar senare samma år så lämnade barnet kuvertet till mig och sa "Mamma, kan inte du sätta in det här på banken så det blir riktiga pengar på mitt konto?" Touché.
Steg 5 Lär barnet att pengar kan växa av sig själva
Till sist så är det dags att lära barnet om ränta och konceptet att pengar kan växa om man sparar. Helt ärligt så tycker jag det här är det svåraste. Jag menar att fastän vi överlag har lyckats bra med steg 1-4 så står vi fortfarande och trampar lite på det sista steget. Det är inget som oroar mig än eftersom barnen ännu inte är tonåringar men jag känner att det verkligen är dags. Jag har väntat lite på att ett fönster av intresse ska öppna sig men nu är det tid att ta saken i egna händer.
Sista steget efter begreppet om ränta blir förstås att förstå hur aktier och fonder fungerar. Jag hoppas så att vi kommer lyckas förmedla det på ett bra sätt så att mina barn påbörjar sin FI-resa när de är unga. Det vore fantastiskt om de vid 30 års ålder hade lyckats bygga sin egen pengamaskin och sedan endast kan ägna sig åt det som ger dem mest glädje i livet. Till exempel så kanske de då väljer att inte ha två heltidsjobb under småbarnsåren som deras föräldrar och morföräldrar hade. Det vore verkligen något att fira!
Hur lär du dina barn att hantera pengar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar