Jag testar Bookis - begagnade böcker på nätetJag har alltid älskat böcker. Följaktligen så har jag en stor bokhylla och otaliga böcker. De flesta vill jag behålla men jag har också en del böcker som jag kan tänka mig att bli av med. 

Det är som bekant ganska lågt värde i begagnade böcker, vilket på ett sätt är konstigt. Det är en produkt som de flesta kan tänka sig att köpa eller läsa trots att någon annan kanske har läst samma exemplar (tänk bibliotek). Samtidigt är det relativt dyrt att köpa nya böcker, särskilt inbundna. 

Således finns en anledning att tro att det låga andrahandsvärdet delvis beror på att det är svårt att matcha säljare och köpare. Till exempel så är chansen att hitta just den boken du är intresserad av på en loppmarknad inte så stor. Vidare så är frakten vid försäljning på nätet hög eftersom böcker är tunga. 

Jag har haft viss framgång att sälja begagnade barnböcker via till exempel den lokala Facebook-säljsidan. Då har jag till exempel lagt ut ett paket med 8 barnböcker för kanske 100 kronor. Det funkar helt okej. Däremot är det svårt att sälja enstaka böcker, enligt min erfarenhet. 

För ett tag sen hittade jag en bokhandel som säljer begagnade böcker på nätet - Bookis. Tror att de ursprungligen kommer från Norge och nu sedan en tid är etablerade i Sverige också. Tyckte det lät som en strålande idé och testade direkt att lägga ut några böcker. 

Min erfarenhet av att sälja med Bookis

Efter den relativt korta tiden jag har använt tjänster så kommer här en sammanfattning. 

Till att börja med så laddar du ner appen Bookis via App-Store. Det första steget är förstås att registrera användare. Själva registreringsprocessen kommer jag inte ens ihåg vilket betyder att det fungerade smidigt. Jag använder endast appen och har inte loggat in via hemsidan.

Så fungerar Bookis

Därefter är det bara att plocka fram böckerna du vill sälja och scanna ISBN-koden med mobilkameran. Själva säljprocessen är väldigt smidig och jag tror de har fokuserat på att det ska vara enkelt. Såklart fanns det både fördelar och några saker som jag tycker kan bli bättre med tjänsten.

Fördelar med Bookis

 • Mycket enkelt att scanna ISBN-kod med mobilkameran. Om tjänsten känner igen titeln så kommer den upp automatiskt, med bokbeskrivning, bild och allt. Det enda man behöver göra då är i princip att sätta pris och välja skick på boken. 
 • Som säljare betalar man inget för tjänsten.
 • Jag behövde hjälp och kunde omedelbart chatta med kundtjänst som var både trevliga och hjälpsamma. 
 • Man kan välja att acceptera eller inte acceptera när det kommer en förfrågan om köp.
 • Smidig leverans då boken hämtas upp utanför dörren.
 • Det går att samfrakta om en person köper flera böcker.
 • Snabb betalning in på kontot.
Saker som kan bli bättre med Bookis
 • Jag säljer en del ovanliga böcker, till exempel gamla barnböcker från när jag var liten. Det blir väldigt mycket krångligare när boken inte känns igen och när det är ett gammalt ISBN. Då måste man manuellt registrera den, vilket kanske är okej, men den processen kunde vara smidigare. Har hänt flera gånger att jag fyller i alla fält, inklusive bokbeskrivning för att sedan få ett felmeddelande. Till exempel "det finns redan en bok med detta ISBN", trots att det inte går att hitta någon sådan. Ibland har jag lyckats få in böckerna men i några fall har jag helt enkelt gett upp. Ett minimum borde vara att felmeddelande avseende ISBN dyker upp redan när man fyllt i det så att man inte måste fylla i alla andra fält i onödan eftersom det tar mycket tid.
 • Inte möjligt att söka på en viss säljare, för att till exempel hitta en säljare med många böcker.
 • Jag skulle önska ännu mer information på deras hemsida, mer instruktioner, information om deras affärsidé och liknande.
Således är jag överlag mycket positiv till Bookis. Det är främst det där problemet med mina gamla barnböcker som har varit lite trist men kul att kunna sälja (och kanske köpa) böcker. Bara några dagar efter att jag lagt ut mina första böcker så fick jag faktiskt ett försäljning. En inbunden bok som jag inte gillade som någon köpte för 40 kr. Nackdelen för köparen är förstås att den betalar mer än 40 kr på grund av frakten och så antar jag att Bookis tar en liten marginal.

När jag hade accepterat förfrågan så dök det direkt upp att boken skulle läggas ut samma kväll innan klockan 23 för upphämtning. Jag kontaktade kundtjänst och frågade om det gick att byta dag och det gick att göra. Medan det hade varit smidigare om man hade kunnat välja dag redan när man accepterar förfrågan så tycker jag det fungerar. Men lägg på minnet att det är bäst att acceptera en förfrågan den dag man är hemma och har möjlighet att lägga ut boken. Det är sådana här saker som det vore fint med information om på hemsidan och i appen. 

Hur som helst, när jag hade accepterat förfrågan och slagit in boken så la jag ut den vid brevlådan innan jag gick och sov. Efter att ha läst 5 am club så går jag alltid upp klockan 5 och det första jag gjorde morgonen efter var att kolla ut genom fönstret. Boken var kvar. Ajdå vad jobbigt, tänkte jag, då måste jag ju kolla upp varför den inte har blivit hämtad. Men icke! Vårt köksbord har utsikt över brevlådan och när jag satt där med min morgonkaffe så kom en gammal rishög till bil körande. En man i reflexväst hoppade ur och fiskade upp mitt bokpaket medan jag nästan satte kaffet i halsen. Dagen efter hade jag pengarna på kontot och ingen har klagat. 

Jag ska definitivt lägga ut fler böcker till försäljning på Bookis och hoppas göra plats för några nya favoriter.
Har du några böcker att sälja?2 kommentarer:

 1. Har som du upptäckt att andrahandsvärdet är litet i böcker. Har skänkt så stora mängder med böcker. Kan vara något att testa bokis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltid värt att testa. Går ganska smidigt att sätta upp en profil och lägga ut några stycken. Lycka till :)

   Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...