Månadsuppföljning mars - deklarationstider och strutsteknikenMånadsuppföljning mars. 

Mars har gått snabbt och för mig personligen har det varit en bättre månad än januari-februari. Dock har det varit en usel månad för Europa med krig och elände och det är förstås svårt att bortse från även på ett personligt plan.

Deklarationstider

Igår den 30 mars var sista dagen att deklarera om man vill ha tillbaka skattepengar i april. Gör man inga ändringar så kan man få dem redan innan den 8 april och det är just detta jag hoppas på. 

Jag förespråkar att vara ute i god tid men ändå skickade jag in deklarationen igår, det vill säga sista dagen för att få pengarna tidigt. Förmodligen så har jag tillämpat strutstekniken allt för framgångsrikt och förträngt att det är dags. I år är det dessutom väldigt mycket att få tillbaka eftersom jag betalade för hög skatt i början av året med min gamla, högre, lön. 

Investeringar och strutstekniken

När investeringarna började rasa i början av året och sedan fortsatte brantare utför i samband med att kriget började så minskade jag antalet inloggningar på ISKen kraftigt, som jag har skrivit om tidigare. Det har varit en hjälp för att inte drabbas av sälj-panik eller andra idéer som inte är i linje med min långsiktiga strategi. 

Nu insåg jag att jag kanske har gått lite till överdrift då jag faktiskt inte loggat in på ISKen EN ENDA GÅNG under mars månad. Men det fina är att den sköter sig självt. Gick in nu för att göra månadsuppföljningen och allt finns kvar. Portföljen är ner 6,7 % sedan årsskiftet vilket betyder att den återhämtat sig lite sedan sist jag kollade. Kriget är inte slut och det är klart att den kan gå ner ytterligare men 6,7 % är verkligen ingen katastrof. Man måste vara beredd på att det kan gå ner betydligt mer än så, även om man hoppas på det motsatta.

På tal om investeringar så tillhör jag en av dem som aldrig har handlat med någon kryptovaluta. Det har känts osäkert och mer som ett lotteri än långsiktiga investeringar. Med det sagt så har jag ändå fått upp intresset för Metaverse och Web3 eftersom det oundvikligen är en förändring som kommer påverka oss. Choose FI har två riktigt bra avsnitt (del 1 och del 2) om NFTer och kryptovalutor där de både förklarar vad det är och vilka olika möjligheter och risker som finns. Rekommenderas till den som vill lära sig mer och inte har något emot att lyssna på engelska.

Utgifter och övrigt

Månaden har varit relativt normal vad gäller utgifter trots inflationen. 

Återigen har vi drabbats av en oförutsedd bilrelaterad utgift på 4000 kronor i samband med besiktning men det är inget att hänga läpp för. Det är fortfarande mindre än leasingkostnaden för en (1) av våra grannars tre (3) leasingbilar.

Ingen undgick väl att BankId låg nere några timmar förra torsdagen. Det var ett bra test för att inse hur dåligt förberedda vi är för ett sådant haveri. 

Med tanke på vilka oroliga tider det är så funderade jag på om detta skulle bli ett mer långsiktigt avbrott och hur vi skulle hantera det. Insåg snabbt att vi inte kunde betala varken räkningar eller huslån om inte tekniken kom igång igen. 

Det går visserligen att köa till bankkontor (tänk vilka köer det skulle bli) men våra lönekonton ligger på en bank som jag inte tror har några bemannade kontor. Det är något att fundera på och hädanefter så kommer jag se till att ha ett större belopp på en storbank med bemannade kontor. Tidigare så har jag haft ett konto med ungefär 10000 kr som buffert på en bank med kontor men det räcker inte till våra räkningar en vanlig månad. Även kontanter är bra, men jag tänker nog inte ha mer än några tusenlappar liggandes hemma.

Dagen efter var BankId igång igen men på helgen blev det istället strömavbrott och vi fick testa att förbereda lunch utan el. Även det medförde några lärdomar till nytta för vår prepping:

 • Ha alltid spritköket och bränsle lätt tillgängligt. Inte inlåst i förråd som öppnas med elport.
 • Ha en plan för vilken mat som ska ätas först vid strömavbrott och hur den ska tillagas.


Hur har mars månad varit för dig?

4 kommentarer:

 1. Jag drabbades av en katastrof. Sambons mikro gick sönder. Det gäller att ha perspektiv på tillvaron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det gäller det verkligen. Känns som att det är svårt att klaga, nästan oavsett vad man drabbas av för vardagsbekymmer när det ser ut som det gör i världen.
   Men det är klart, en trasig mikro är ju en smärre katastrof ;-)
   Trevlig kväll!

   Radera
 2. Huh? Har BankID varit nere? Sammanfattningsvis kan man beskriva min mars tillbringats under en sten, bevisligen eftersom jag inte märkt det där med BankID. ;-)

  Spännande med krypto! Jag är lite nyfiken, det är jag, men det känns ändå en bit bort. Lyssnade in mig lite på första delen som du länkade till, helt klart intressant.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Det var egentligen inte så lång tid som BankId var nere (ca 3 h), men det är ju otroligt många appar och inloggningar som påverkas. Var precis innan löning så jag spann igång med funderingar om det handlade om sabotage.
  Håller med dig om krypto, jag är också en bit bort från att faktiskt göra något av det men tycker det känns spännande att hålla mig uppdaterad så länge.
  Trevlig helg! Kanske blir lite trädgårds-furie :)

  SvaraRadera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...