Konsumera vs. Producera

 Konsumera vs. producera - vad menas med det?

Det verkar som att vi människor har en inbyggd vilja att konsumera. Mat, saker, underhållning och upplevelser, ju mer desto bättre. Det går säkert tillbaka till våra rötter som jägare och samlare. Bäst att plocka på sig allt man hittar som kan vara till nytta och bidrar till överlevnad.

Men samtidigt har vi också en inbyggd vilja att producera och skapa. Bygga saker, komponera eller skapa med bilder eller ord. Även på stenåldern så gjordes väggmålningar och vackra föremål som inte bara handlade om överlevnad. Det tar sig olika form men de flesta av oss har något kreativt som vi blir glada av att göra. Det gäller bara att komma ihåg vad det är.

I dagens konsumtionssamhälle är det så enkelt att basera hela sin tillvaro på konsumtion. Shopping borde inte vara en hobby men kan lätt bli det om man inte "hinner" eller orkar odla sina andra intressen. Om man är trött efter jobbet är det enklare att pigga upp sig med att köpa en ny tröja än att börja arbeta med ett kreativt projekt. Samtidigt skulle det ge mer långvarig tillfredställelse att producera eller utveckla något istället. Det behöver inte vara ett fysiskt objekt utan kan även handla om att lära sig spela ett instrument, sjunga eller skriva.

Ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv så kostar det normalt både att konsumera och att producera. Men när vi talar om egen småskalig produktion så tror jag att det oftast är mindre resurskrävande än ren konsumtion. Tänk till exempel hur många tröjor man hinner köpa på samma tid som det tar att sy en egen tröja. Om man nu gillar att sy. Eller hur många tavlor man hinner köpa på samma tid som det tar att måla en egen. Ni fattar poängen.

Vi behöver alla både konsumera (såvida du inte har lyckats att bli självförsörjande på mat och andra nödvändigheter) och producera. Det gäller bara att hitta balansen i det. Kanske sparar du några kronor i utebliven konsumtion när du ändå håller på med något annat.

Vilka är dina intressen som faller in under kategorin "producera"? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...