Skillnader mellan att vara introvert och extrovertVad är det för skillnader mellan att vara introvert och extrovert? Ganska stora medfödda skillnader  faktiskt. På senare år har det skrivits rätt mycket om detta men det verkar fortfarande finnas många missuppfattningar. 

För mig var det en stor ögonöppnare när jag lärde mig mer om begreppen. Det förklarade en hel del som tidigare hade varit obegripligt för mig. Det finns massor av tester och grejer på nätet att göra för den som är intresserad men nedan skriver jag de tecken som jag tycker är tydligast för mig.

Tecken på att du är introvert

 • Du hämtar kraft och energi ur dig själv, ensam. Det innebär till exempel att när du har haft en ansträngande dag så gillar du att koppla av hemma, kanske läsa en bok, kolla på en film eller ägna dig åt en hobby du har. 
 • Du blir trött av att vara runt för mycket andra människor, till exempel i ett kontorslandskap, på möten, fester, kick off med jobbet etc. Du kan ibland tycka det är kul att göra sådana saker men det dränerar din energi och sedan vill du koppla av med egentid. Troligtvis älskar du inte efterfester eftersom din energi då är slut sedan länge.
 • Du tänker gärna igenom saker innan du säger högt vad du tycker. Det kan göra att du uppfattas som långsam vid till exempel brain storming sessions eftersom du inte har någon chans att fundera själv först utan förväntas kläcka idéer i grupp. Du har sällan heller ett behov av att dela dina åsikter i grupp, i alla fall inte innan du hunnit tänka igenom dem.
 • Du är bra på att lyssna på andra och får då och då höra att "du borde ta mer plats". Ibland förväxlas introvertism med blyghet.
 • Du gillar inte när telefonen ringer och svarar helst inte. Folk kan väl lämna ett meddelande eller skicka ett sms så ringer du upp när det passar dig.
 • Du har en intern motivation och blir motiverad av att till exempel lära dig något eller färdigställa något du arbetat på.
 • Du värdesätter din egentid och ser fram emot den. Om du är hemma ensam en dag så är du effektiv och får saker gjorda. Du är aldrig uttråkad i ditt eget sällskap. I en grupp där du inte känner dig hemma kan du däremot känna dig både ensam och uttråkad. 


Tecken på att du är extrovert

 • Du hämtar kraft och energi ur andra, ensamtid gör dig trött och uttråkad.
 • Du älskar att träffa många människor och att vara i sociala sammanhang. Om du till exempel träffar kompisar eller är på fest så vill du inte bryta upp utan du vill gärna fortsätta hela kvällen in på småtimmarna. Du känner antiklimax när vännerna har gått hem och du sitter ensam i soffan. 
 • Du gillar att arbeta och lösa problem i grupp. Du diskuterar gärna frågor som ett sätt att bearbeta dem och ta reda på vad du tycker. 
 • Du blir nyfiken när telefonen ringer och svarar för att inte missa något.
 • Du är bra på att uttrycka dig i tal.
 • Du blir motiverad av extern bekräftelse, till exempel beröm från chefen eller lärare.
 • Du gillar inte att vara hemma ensam en hel dag och ser oftast till att det inte händer. Om du ändå skulle vara det så känner du att dagen varit ganska bortkastad.
Som alla förstår så är det inte svart-vitt om man är extrovert eller introvert. Det finns en skala och många har både extroverta drag och introverta drag. Jag uppfattar det dock som att de flesta ändå har en tyngdpunkt åt något av hållen. Om jag går igenom personer jag känner så kan jag ofta placera in ifall de är introverta eller extroverta, särskilt om jag känner dem väl. 

Jag har läst lite olika siffror på hur stor andel av människorna som är introverta respektive extroverta och siffrorna varierar mellan 25-35 % introverta och resten extroverta. Själv ligger jag ganska långt ut på den introverta skalan medan många i min närhet är extroverta. 

Ett talande exempel är när vi i familjen har umgåtts med en annan familj en hel dag, till exempel varit på stranden tillsammans. Då ser jag fram emot att åka hem och vara ensam med familjen resten av kvällen - vi har ju umgåtts med andra hela dagen. Min man däremot tycker att vi är inne i ett flow och vill gärna fortsätta kvällen och äta middag tillsammans med den andra familjen.

Eftersom det finns fler extroverta än introverta samt eftersom det verkar vara en norm att alltid vilja träffa andra så tror jag det är lättare att passa in om man är extrovert. Inte minst på arbetsplatser. Å andra sidan så är det lättare att vara tillfreds med tillvaron om man är introvert, eftersom man inte ständigt behöver söka energi från andra. 

Vanliga missförstånd om vad introvert betyder

Det finns en rad vanliga missförstånd om vad det innebär att vara introvert. Här är några jag ofta stöter på:
 • Introverta personer tycker inte om att vara med andra människor. Fel - det gör vi visst, men vi behöver pauser och egentid för att hämta energi.
 • Introverta personer har svårt att vara sociala och skaffa vänner. Fel - introverta personer uppfattas ofta som trevliga eftersom de är bra på att lyssna och känna av andra.
 • Introverta personer önskar att de var extroverta. Fel - jag tror de flesta med introverta drag, precis som jag, är nöjda med att vara det.
 • Det är också vanligt att introverta tolkas som blyga. Fel - en introvert person kan vara blyg men behöver inte vara det. En extrovert person kan också vara blyg, det har inget att göra med om man är introvert eller extrovert att göra. 

Anledningen att jag tycker det är intressant med begreppen introvert och extrovert är inte att jag gillar att placera in folk i fack eller så. Det spelar naturligtvis ingen roll om man är det ena eller andra eller någonstans mitt emellan. Men jag tror att alla har nytta av att förstå hur olika vi kan vara. Någon gång har jag funderat om FIRE och ekonomiskt oberoende tilltalar introverta mer men jag är verkligen inte säker på om det är så eller inte.

Ögonöppnaren för mig var boken Introvert - den tysta revolutionen av Linus Jonkman som jag kan rekommendera till alla, såväl extroverta som introverta.Vad är din bild av att vara introvert respektive extrovert?

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Mycket bra inlägg! Tycker att det är ett väldigt intressant ämne. Något jag tänkt på (som introvert) är just det fenomenet med energi som man får av andra. När jag umgåtts med en vän och haft en supertrevlig kväll, så kan jag leva länge på den energin. Jag tänker på de vars liv går i 200 knyck och har lika många vänner, hinner de verkligen njuta av glädjeämnena i livet? ;-)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan, jag håller helt med dig! Uppskattar verkligen att träffa vänner ibland. Men om jag är uppbokad varenda kväll en vecka så får jag nästan panik, man måste ju hinna med lite annat också :)
   Tack för kommentaren!

   Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...