5 gratisaktiviteter för en hösthelg

 


Fem gratisaktiviteter för en hösthelg är inte särskilt svårt att hitta. Inte heller är det svårt att hitta fem kostsamma aktiviteter för samma helg. Det är däremot lätt hänt att man inte tänker efter och väljer ett dyrt alternativ när det finns ett billigt eller gratis alternativ som skulle ha varit precis lika kul. 

Jag vill utmana dig att under helgen hitta roliga aktiviteter för dig och/eller familjen som inte kostar något. Du kommer säkert på massor av saker själv och om inte så är det lätt att hitta bra tips genom en enkel googling. Jag tänkte ändå lista fem gratisaktiviteter som jag gillar och kommer göra tillsammans med familjen de kommande hösthelgerna. 

1. Träna utomhus tillsammans. Gör det till en kul aktivitet att besöka ett utegym om det finns något i närheten. Cykla eller spring dit och gör övningar. Om du har barn (eller partner) som är lite motsträviga så kan det vara bra att ha satt upp träningsprogrammet i förväg, till exempel hur många repetitioner av varje maskin man ska göra. Utse någon som agerar PT om det behövs. 

2. Besök ett gratis museum. Detta är förstås lättast om du bor i närheten av en stad. Om det inte finns något inom några mils avstånd så byt ut det mot en lokal sevärdhet. Mina favoriter är Naturhistoriska Museet och Moderna Museet. Eller varför inte testa Ekonomiska Museet - Kungliga Myntkabinettet ifall du vill få lite inspiration till din pengasamling. Så här i Covid-tider så kanske man vill vara lite försiktig med att trängas med många andra. Det brukar ofta vara en bra idé att se till att vara på museet så tidigt som möjligt och se till att lämna innan lunch. Ett varningens finger avseende cafeterian - se till att ta med dig matsäck. Annars kan en medioker lunch för familjen lätt landa på 600 kronor vilket det sällan är värt.

3. Plocka bär eller svamp. Blåbär, lingon och trattkantareller finns i skogarna och är helt gratis. Ta med matsäck och cykla till närmaste skog. Fira med att baka en blåbärskaka när ni kommer hem.

4. Gör ett kreativt projekt hemma. Testa någon ny målningsteknik (tips finns på Pinterest), sy om eller laga gamla kläder, gör ett kollage eller gå igenom och ordna gamla foton.

5. Leta fram alla sällskapsspel och spela de som verkar roligast. Kanske en gammal favorit från barndomen, som Monopol. Om du är själv så kan du istället lägga pussel eller läsa en bok. Hitta film på Netflix (om du redan har det), SVT Play, Viafree eller någon annan gratis streamingtjänst.

Poängen med listan är inte att jag inte tror att du redan hade kunnat komma på de här aktiviteterna. Det går lätt att lista ytterligare fem aktiviteter. Poängen är att tänka till innan man springer iväg och bränner av en tusenlapp på helgaktiviteter. Ibland tycker jag kanske det är värt att göra det men om det bara blir för att man inte har tänkt till så känner jag ofta att det är onödigt.

Om du väljer mellan två olika helgaktiviteter som ger lika mycket glädje till dig/familjen - varför inte välja den som är gratis. Pengarna du sparar på detta kan istället läggas i ISKen och bidra till din pengamaskin.

Eftersom vädret ser lite trist ut inför helgen så ligger aktivitet nummer 4 och 5 bra till för min del. Det blir nog både något kreativt projekt och lite sällskapsspel och film.

Vad ska du göra i helgen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...