Sälja på Tradera del 2 - vilket pris ska man sätta?

Som jag tidigare har skrivit så är jag något av en stammis-säljare på Tradera och andra marknadsplatser. Jag har över 500 positiva omdömen på Tradera och inga negativa (vilket kan vara ett resultat av konflikträdsla). Det här med omdömen och interaktion med köpare förtjänar ett helt eget blogginlägg så det får bli senare. Idag tänkte jag istället dela mina funderingar kring vilket pris man bör sätta på saker man säljer på Tradera.

Eftersom Tradera främst är en plattform där man säljer saker som man senare skickar med frakt så är det först och främst värt att fundera på om det som ska säljas lämpar sig för Tradera. Mer om det har jag skrivit i det här inlägget. Som synes så är det bra att sälja sådant som går relativt lätt att packa och frakta. Möbler och stora grejer går bort. 

Kläder är enkelt att frakta och passar bra att sälja på Tradera



Att beakta vid prissättning av auktioner på Tradera

För den som inte har testat Tradera så är det en auktionssajt. Det innebär att du sätter ett utgångspris och ett slutdatum för auktionen. Om någon lägger minst utgångspriset så är du bunden att sälja till det priset. I bästa fall är det flera köpare som vill ha varan och då blir det budgivning. Bra för dig men inte lika bra för dem som köper.

Det är långt ifrån självklart vilket utgångspris man ska sätta på auktionen. Eftersom jag har testat och prövat under över 10 års tid så har jag en del strategier för egen del som jag tänkte dela med mig av. 

Först och främst några punkter att tänka på:

  • Tänk på att det är möjligt att din auktion inte går upp över utgångspriset. Därmed måste du vara beredd att sälja till det priset. 
  • Sök på liknande varor och se hur de är prissatta samt hur mycket bud de verkar ha. 
  • Sätt dig in i köparens situation, köparen ska ju även betala frakten för varan. Det drar (förmodligen) ner priset köparen är beredd att betala till dig. 
  • Skriv alltid i annonsen om köparen ska betala frakten (även om jag anser att det är underförstått).
  • Skriv i annonsen hur många dagar köparen har på sig att betala.
  • Tänk på att du vid försäljning ska betala provision till Tradera. Här finns Traderas prislista för privatpersoner. Eftersom minsta provision är 3 kronor så skulle i alla fall jag aldrig lägga ut något för mindre än det. Men alla tänker inte så och flera gånger har jag lyckats köpa saker som någon stackare har lagt ut för 1 krona. Mycket viktigt att betala provisionsfakturan i tid. Annars läggs det på en påminnelseavgift på 60 kronor. Jag var med om det en gång och då gick jag back på hela försäljningen.

Slutligen, (och detta har inte direkt med priset att göra) om du vill ha många potentiella köpare så håll en god ton i annonsen. Med detta menar jag att du inte ska skriva saker som får dem som tittar att vända i dörren. Exempelvis så är det relativt vanligt att folk skriver "Jag ansvarar inte för postens slarv!!". Om jag ser en sådan kommentar så lägger jag aldrig ett bud. Inte ens om jag vill ha varan. Det antyder att personen utgår från att varan kommer bort i posten. Varför utgår man från det? 

Under alla mina år och alla auktioner så har jag hittills aldrig varit med om en vara som försvinner i frakten. Visst det kan hända men måste vara relativt ovanligt. Om det händer så får man lösa situationen på bästa sätt. Därmed så visar en sådan mening att du som säljare är oansvarig och ovillig att lösa problem som uppstår. Det känns inte tryggt att köpa av en sådan person. Utropstecken är dessutom lite aggressivt. Om det som skickas har ett högt värde så ska man självklart skicka spårbart för att undvika problem. 

Fördelar med att sätta ett lågt utgångspris på Tradera

Det är inte så förvånande att ett lågt utropspris kan locka många köpare. Jag har sett exempel på när det finns flera liknande annonser där den med lågt utropspris samlar på sig massor av bud medan den med högre utropspris förblir osåld eller säljs till utropspris. Ett exempel från nyligen är klädpaket till barn. Ett klädpaket hade utropspris 1 krona och gick upp till cirka 350 kronor. Ett annat klädpaket innehållande likvärdiga kläder i samma storlek hade utropspris 99 kronor och såldes för 99 kronor. 

Troligtvis beror ovanstående på psykologi. När man väl har börjat buda på något så är det lätt att få för sig att man ska vinna auktionen. Eller att man blir så inställd på att köpa just den varan att man bjuder mer än vad man hade kunnat tänka sig att lägga som utgångspris. Det är inte logiskt men så fungerar hjärnan ibland. Faktiskt så ser jag rätt ofta exempel på ologiska prissättningar och slutresultat så man kan inte alltid utgå från att allt är rationellt vid auktioner. 

Följaktligen så är den uppenbara fördelen med att sätta ett lågt utgångspris att det lockar fler köpare. Därmed finns en chans till högt slutpris. Jag brukar sätta ett lågt utropspris, till exempel 9 kronor om jag känner mig säker på att det är en vara som flera personer vill ha och att det därmed kommer bli budgivning. Det är dock svårt att vara säker och några gånger har jag tvingats sälja saker till utgångspriset trots att jag trott att de skulle gå högre. 

Ett annat tillfälle när jag sätter lågt utropspris är när jag bara vill bli av med något och det inte har så högt värde. Det kan dock bli mycket jobb för lite förtjänst. 


Fördelar med att sätta ett högt utgångspris på Tradera

Om du tänker sälja något som du vet har ett högt andrahandsvärde så kan det vara en bra idé att sätta ut det till vad du tycker är ett rimligt pris. Chansen att det drar iväg i en budgivning är då inte så hög men å andra sidan så slipper du sälja iväg det för billigt. 

Det kan till exempel handla om en vara som kräver att "rätt köpare" dyker upp, ett samlarobjekt eller liknande. Risken om du sätter ett lågt utgångspris på detta är att endast en person som ser det vill ha det. Den personen kommer då göra värsta klippet eftersom ingen bjuder emot och du tvingas sälja till det låga utgångspriset. 

Jag sätter ibland ett högt utgångspris på en vara och så får jag lägga ut det 3-4 gånger innan det blir sålt. Men det är inga problem för mig att vänta. Ifall du verkligen bara vill bli av med något snabbt så är det bättre att sätta ett lågt pris och hoppas på budgivning. 


Fraktfritt, Köp Nu-pris och övriga tillval

Tradera erbjuder olika typer av tillval till auktionerna. Två alternativ som inte kostar något extra att använda sig av är "Fraktfritt" och "Köp Nu".

Fraktfritt - innebär att priset du sätter är inklusive frakt. Det kan locka köpare eftersom det är psykologiskt jobbigt att betala 40 kronor för en vara och sedan 60 kronor för frakten. Då känns det säkert bättre att betala ett pris på 100 kronor för varan inklusive frakt. Även fast det blir samma belopp! Trots denna fördel sätter jag nästan aldrig fraktfritt eftersom provisionen till Tradera då blir högre (den baseras ju då på pris inklusive frakt). 

Om jag säljer något riktigt dyrt för över 500 kr så kanske jag ändå inkluderar frakten eftersom den då är en liten del av slutpriset. För mig är det dock ovanligt att sälja enskilda artiklar över 500 kr. Sådana dyrare saker säljer jag ofta på andra ställen. Ytterligare en sak att tänka på om du väljer fraktfritt är förstås att kolla upp vad frakten kostar i förväg så att du inte riskerar att sätta ett för lågt pris och gå back. Detta gäller även om du inte väljer fraktfritt faktiskt eftersom det alltid är rätt viktigt att ange rätt fraktpris. Men kanske extra viktigt vid fraktfritt. 

Köp nu - Innebär att du utöver auktionens utgångspris även kan lägga till ett Köp Nu-pris. Det innebär att en köpare kan välja att köpa varan direkt. Oftast sätter man då ett högre pris än utgångspriset. Om en köpare klickar på det alternativet så blir det ingen auktion. Om någon däremot har lagt ett första bud på auktionen så försvinner Köp Nu-priset. 

Jag använder detta alternativ ibland och tycker det är bra. En sak som jag har märkt är att om man sätter ett Köp Nu-pris som är mycket högre än auktionens utgångspris så verkar det avskräcka köpare både från att bjuda på auktionen och från att trycka på Köp Nu. Det verkar helt ologiskt men det är vad jag har noterat. 

Utöver ovanstående så har Tradera en del tillval som kostar pengar. Det handlar om Highlight, Rank Up, Reservationspris och Egen Sluttid. Jag har bokstavligen aldrig använt något av dessa alternativ så kan inte med säkerhet uttala mig om effekten av dem. Den främsta anledningen att jag inte använder dem är att jag inte tycker det verkar värt kostnaden. Möjligen om man säljer något riktigt dyrt så kan det vara det men jag tvivlar. Som sagt ovan så säljer jag ju oftast inte något som kostar mer än 500 kronor och då tror jag definitivt inte det är värt det. 

Highlight och Rank up syftar som jag förstår det båda till att din produkt ska synas bättre. Personligen tenderar jag att som köpare aktivt välja bort sådana annonser. Highlight är att den syns bättre och rank up är att den kommer högre upp i flödet (tror jag). En gång såg jag en annons med en hårsnodd eller liknande som hade betalt för Highlight. Den syntes väldigt bra men utgångspriset var cirka 10 kronor och det verkade osannolikt med någon större budgivning. Därmed var det troligtvis inte någon lukrativ affär för säljaren att betala 15 kronor för Highlight på den varan.   

Reservationspris innebär att du sätter ett utgångspris, till exempel 1 krona, men du har angett till Tradera att du inte kommer sälja om priset inte går upp till ett visst belopp. På det viset kan du locka köpare med lågt utgångspris utan att behöva ta risken att sälja för billigt. Det kan vara smart i sig men jag tror inte det ofta är värt 40 kronor, vilket är priset för detta tillval.

Egen sluttid innebär att du får välja sluttid på annonsen. Det är mycket riktigt så att det finns vissa sluttider som är bättre än andra. Till exempel så tycker jag att söndag eftermiddag och kväll är bra tider. Du kan redan välja slutdag gratis men sluttiden blir då samma tid på dagen som du lägger upp annonsen. Jag tycker detta räcker gott och skulle inte betala extra för att välja en specifik tid. 

Till slut kan tilläggas att alla dessa tillval säkert kan vara bra, men se till att tänka igenom vilken vara du använder dem på och om det är värt den extra kostnaden.

Sammanfattning - hur jag prissätter mina auktioner på Tradera

Sammanfattningsvis så har jag två strategier när jag sätter pris på Tradera.

Den första strategin är de varor jag sätter ett lågt men inte extremt lågt pris på. Det kan till exempel handla om en fleecetröja från HM som barnen växt ur. Den har inte jättehögt värde men går att sälja. Då kanske jag sätter ut den för 29 kronor vilket inte är mycket för en fleecetröja men om jag säljer den för det är jag ändå rätt nöjd. Blir det budgivning så är det förstås ännu bättre. 

Den andra strategin är ifall jag har en viss produkt som jag vet kan inbringa ett lite högre värde om rätt köpare dyker upp. Ett exempel från nyligen var ett par jeans som dottern vuxit ur. De var mindre än ett år gamla och i fint skick. Vi hade letat efter dem och jag visste att de var moderna i hennes åldersgrupp. Eftersom vi själva hade letat efter dem i affärer så anade jag att det kunde finnas andra i samma situation. Därmed satte jag ut dem för ett högt pris, runt 60 % av nypriset. 60 % av nypriset kanske inte låter mycket men det är det i sådana här sammanhang. Jeansen sålde och jag tror att jag fick ett högre pris på dem än ifall jag hade satt ut dem lågt. Men det är förstås omöjligt att veta säkert.

Som jag skrev ovan så använder jag aldrig tillval som highlights eller sådant. Däremot händer det att jag lägger till ett Köp Nu-pris. Det kan vara extra effektfullt om man säljer något som folk vill ha på en gång. Till exempel Halloween-dräkt inför Halloween, eller tomtedräkt inför lucia. Då kan det vara bra att köpare kan klicka hem varan direkt och inte vänta på en auktion som går ut.

Slutligen så tycker jag det har blivit lite svårare att få saker sålda på Tradera under de senaste åren. Det finns ett överflöd av utbud och ibland är priserna väldigt låga. Med det sagt så är det ändå en av de plattformar jag använder mest och jag tycker det är ett smidigt sätt att bli av med saker vi inte längre behöver. 

Vad är dina erfarenheter från att sälja på Tradera?


2 kommentarer:

  1. Jag sätter alltid 1 krona så får marknaden avgöra priset. Än så länge med 300+ positiva omdömen har jag inte åkt på någon riktig besvikelse prismässigt.

    Annars har jag någon gång ersatt köpare när varan kommit fram trasig men det ser jag som en hederssak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kanske är jag som är feg och inte sätter 1 kr. Brukar ha runt 9 kr som lägsta gräns :) Håller helt med dig avseende kompensation. Vill hellre ha en nöjd köpare än några kronor mer i vinst.

      Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...