Tisdagstankar om heltidsnormen



Tisdagstankar om heltidsnormen. Heltidsarbete motsvarar normalt cirka 40 timmar i veckan. Året runt med undantag för några semesterveckor. De flesta av oss accepterar detta utan att knota eller ifrågasätta. Det är så livet ser ut under de cirka 40 år som passerar mellan studier och pension. Men vem har egentligen bestämt att man måste lägga åtta timmar om dagen på förvärvsarbete?

Jag inser att det på många sätt är ett lyxproblem att ifrågasätta heltidsnormen. För dem som inte har något jobb så är det ofta drömmen att hitta ett. När jag studerade var jag orolig att inte hitta något arbete efter studierna och var överlycklig när jag gjorde det. 

Men nu till problemet. För många av oss händer mycket andra saker i livet som gör att det är svårt att få ihop tillvaron med åtta timmar jobb per dag plus i värsta fall en till två timmars pendling till och från arbetet. År ut och år in. Det blir som en tidsbrist och trötthet som ackumuleras. Några veckors semester botar inte detta.

Det är många som byter jobb då och då men enligt min icke vetenskapligt belagda mening så går de flesta direkt på det nya jobbet. Kanske lyxar de till det med en till två veckors ledighet emellan för att "vila upp sig".

Jag funderar över varför det finns så få deltidsjobb. Om man letar efter lediga arbeten så är det ytterst få deltidsjobb tillgängliga. De som finns verkar mest rikta sig mot studenter eftersom det är självklart att alla andra seriösa människor vill arbete heltid. Eller? 

Detta gäller särskilt "kontorsarbeten". Extremt svårt att hitta något annat än heltid. Jag tror dessutom att väldigt många av de "heltidsarbeten" som finns bland kontorsjobben skulle gå att göra på deltid. Inget jag har egen erfarenhet av men jag känner många som har det så. Skippa lite kaffepauser och internpolitik så fixar man jobbet på kortare tid och har mer tid att leva. 

Det var väl det allt hemarbete under pandemin visade? Men istället för att se det positivt så var det många arbetsgivare som klagade och tyckte det var oroväckande. Vad ska hända med arbetsmoralen om man klarar av sitt arbete snabbare än på åtta timmar om dagen? 

En kompis till mig valde att gå ner i arbetstid utan att ha småbarn hemma. Reaktionerna lät inte vänta på sig. "Vad ska du göra med all tid?" Det är verkligen den konstigaste frågan. Som att man inte har något vettigt att göra om man inte förvärvsarbetar. 

Det finns vissa som har tur och gillar sitt jobb. Men hur många saker är roliga och stimulerande att göra åtta timmar i sträck, fem dagar i veckan? Jag kan nästan inte komma på något som jag skulle vilja lägga så mycket tid på. Men om man däremot skulle arbeta kanske fyra timmar om dagen - då är det nog betydligt fler som skulle uppskatta sitt jobb. Naturligtvis kan man då inte förvänta sig att få lika mycket betalt men det kan ändå vara en trade off som är värd att göra. I vissa fall. Eller under vissa perioder i livet. När jag var 25 så arbetade jag gärna 55 timmar i veckan. När jag var 35 så skulle jag hellre ha tagit halva lönen och jobbat 20 timmar i veckan men det alternativet är nästan omöjligt att få till på de flesta jobb. 

Jag tycker det känns allt för långt kvar tills jag når FI för att fortsätta slita på ett heltidsarbete tills jag når målet. Det är naturligtvis det snabbaste sättet men jag orkar helt enkelt inte. Om någon frågar vad jag ska göra med all tid så kommer jag bara le och svara att jag ska leva.

Vad tycker du om att arbeta heltid?

2 kommentarer:

  1. Arbetar inte heltid av precis den anledningen — varför ska jag göra det? Innan jag gick på föräldraledighet jobbade jag 80%, men då var 20% forskningstid som är betydligt friare. Då hade vi två små barn, nu har vi tre, så jag kommer definitivt inte att gå tillbaka till 100%. Helt ärligt tror jag aldrig att jag kommer jobba heltid igen, oavsett åldern på barnen. Det finns så mycket annat jag vill göra i livet.

    /Cosmonomics

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med, bra sagt! Bara för att man inte förvärvsarbetar 100% så betyder det ju inte att man inte gör något alls under resterande tid. Tvärtom oftast.

      Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...