Spara pengar på soporna

Att spara pengar på sopor låter ju kanske inte så glamoröst och det är det inte heller, men det är ju de där små sakerna i vardagen som tillsammans göder guldhönan, inte sant? Idag var det soptömning och alla grannar har tömt sina tunnor utom vi.När vi flyttade till villa och skulle börja betala för sophämtning så kollade jag upp vad det kostade och fick se nedanstående prislista:

Villa

Brännbart avfall i 190-liters kärl eller säckMed matavfallinsamling, avgift kr/årUtan matavfallsinsamling avgift kr/år
Hämtning varannan vecka (inkl. grundavgift 808 kr)1 390 kr1 690 kr
Hämtning varje vecka (inkl. grundavgift 808 kr)

 
2 121 kr2 571 kr

Hmm, vill jag betala 1390 kr/år, 1690 kr/år, 2121 kr/år eller 2571 kr/år? Kändes ju som en no brainer att välja 1390 kr/år. Först trodde jag att jag läste fel eftersom det såg ut som att det blir billigare om man har en extra tunna för matavfall. Att sortera ut matavfall hade vi redan gjort i många år i lägenheten där vi bodde tidigare och det ville vi absolut fortsätta med eftersom det är att göra gott för miljön. Jag var beredd att betala lite extra för detta, men det visade sig att prislistan var korrekt, det är alltså billigare om man har en extra tunna för matavfall. Det är ingen jättestor prisskillnad för detta men ändå. Att ha hämtning bara varannan vecka istället för varje vecka är det som gör den största skillnaden i pris, fullt förståeligt. Så självklart signade vi upp ett avtal med hämtning varannan vecka och en extra tunna för matavfall.

Jag noterade ganska snabbt att flera grannar trots att det är billigare och mer miljövänligt ändå inte hade soptunnan för matavfall. Kan bara spekulera i varför men lathet kan vara en faktor, en mindre sträng tolkning kan vara att de flyttat in innan matavfallssoptunnorna gjorde intåg och sedan helt enkelt missat att beställa en sådan. Men konstigt är det. En annan sak jag noterat är att ALLA andra i närheten har hämtning varje vecka. Varför varför varför undrar jag? Är det prestige i att ha hämtning varje vecka? Har jag missat en dold code of conduct här? Snackar de bakom ryggen på oss att det luktar sk*t från våra tunnor? Nej så är det nog inte (jag kan dock ha fel här). Kan det vara så att deras tunnor är FULLA efter en vecka? Verkar helt sjukt, vi är en familj på 4 personer och vi har hittills aldrig haft några problem med att bara tömma varannan vecka. Har i och för sig noterat att källsortering inte verkar ligga högt på agendan i området, troligtvis för att det är opraktiskt och inte finns några sorteringsstationer i närheten och det är klart att om man drar ner 4 pizzakartonger och lite andra förpackningar så behövs nog tömning varje vecka. Men nej inte bra, om du har tömning varje vecka, ta dig i kragen och BÖRJA KÄLLSORTERA.

En annan bra sak med att sortera ut plast, papper, glas, med mera ur soporna är att man (i alla fall jag) ofta reflekterar över hur mycket skräp (förpackningar) man gör av med. Det är ganska obehagligt och har därför positiv bäring på så sätt att man blir mindre sugen på att köpa mer junk. Istället får jag känslan att jag vill skrapa ur det där sista ur förpackningen så att jag slipper köpa en ny förpackning. Att köpa sprillans nya prylar som ligger väl inplastade och packade känns också mindre och mindre lockande. Därmed win-win-win, bra för plånboken, miljön och minimaliststrävan.

Ok I rest my case med soporna nu, nästa inlägg får bli om något mer fancy =)

Mvh Spardrottningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...