Utmaningar - Kläder (del 1)

Jag är nog inte känd som värsta modedrottningen men har alltid gillat att se fin ut och även att köpa nya kläder. Trots min minimalistiska filosofi är just kläder något som jag av någon anledning har svårt att göra mig av med. Slänga i soporna är förstås otänkbart. Om jag av någon anledning ska göra mig av med ett plagg så är Sälja mitt första alternativ. Går det inte att sälja så försöker jag Skänka det till någon (någon jag känner eller välgörenhet). Sista alternativet är att lämna det för Återvinning så att fibrerna i tyget åtminstone tas till vara.

Ovanstående förfarande är egentligen utmärkt enligt egen mening MEN det finns ett "men" här. Inflödet av kläder är större än utflödet. Jag har gott om plats i klädkammaren men det skulle vara härligare och mer luft med mindre kläder. Dessutom lättare att hålla ordning och paradoxalt nog så är det även lättare att hitta något att ha på sig med mindre (!) kläder.



Jag läste att mrs Frugalwood hade klarat att inte köpa några kläder på ett helt år och därefter var det nog ytterligare ett eller fler år. Det låter ju ganska extremt och det är väl det som är poängen. Normalt (alltså innan jag blev nyfrälst som spardrottning) så lägger jag kanske i snitt 1500-2000 kr i månaden på kläder till mig själv. Kan säkert låta mycket för vissa och lite för andra. Utan att flukta allt för mycket i garderoben så är jag övertygad om att jag klarar mig på de kläder jag äger i minst 1 år. Det är egentligen befängt att köpa mer kläder både ur ekonomisk synvinkel och ur miljösynpunkt. Detta är en lämplig utmaning för att visa mig själv att nu är det allvar. Slut på att vara ett konsumentfår som följer flocken. Från och med nu så är det alltså totalt köpstopp på kläder till mig i 1 år (ja detta gäller även skor). Barnens kläder ska jag fundera lite på, det får bli ett eget kapitel. Och förstås, det finns även en man i bilden och han hanterar sina egna klädinköp med de pengar som inte är i den gemensamma potten. Vi finner att det för husfriden är bäst med en stor gemensam pott och varsin mindre egen pott som man kan spendera/spara bäst man vill. 

Kan tilläggas att jag med stor fasa ett flertal gånger har plockat upp manskläder ur hushållssoporna. Dessa har jag sedan 1) sålt med god vinst, 2) skänkt till välgörenhet, 3) tvättat/lagat och lagt tillbaka i garderoben - ingen märkte något (tror jag iallafall). Mooahahaha!

Må gott!
Mvh Spardrottningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...