Planer inför julledigheten


Planer inför julledigheten. Jag älskar julen. Inte minst för ledigheten som tillkommer. De flesta verkar faktiskt ta ledigt åtminstone en långhelg och det är sällan jag har fått något jobbmail under de dagarna. 

För egen del ser jag alltid till att ta mer ledigt än de röda dagarna vilket är tur i år med julafton på en fredag och allt.

Med det sagt så förstår ni att julen är något jag ser fram emot. Trots det så tycker jag ofta början av december är lite besvärlig. Det är stress att hinna med saker, både på jobbet och privat. Hitta julklappar till barnen borde inte vara någon stor grej men som vanligt så har vi satt ribban lite högt. Hitta julklappar som är fina men inte kostar multum till vuxna tar också lite tid. Jag tycker inte att alla vuxna i familj och släkt måste utbyta klappar men de som ger julklappar till mina barn och inte själva har några små barn (mor- och farföräldrar till exempel) brukar få något. I år ska vi förhoppningsvis kunna träffa lite nära och kära på annat sätt än förra året (vilket då var genom en skärm). I år ska vi ses IRL om ingen känner sig krasslig. 

I år tog jag ju även på mig det självpåtagna nöjet att se till att sälja av saker inför julen som kan bli julklappar till någon annan. Det gick väl sådär. Vi har absolut blivit av med en del men en hel del är kvar. Dels kunde jag ha lagt ut ännu mer annonser och dels har en del saker inte blivit sålda. Får skänka bort en del och försöka igen med annat. 

Jag vet inte om det är stress inför årets slut, mörkret eller något annat som fått mig lite ur gängorna sista veckan eller något längre. Jag har helt tappat flow och rutiner och rutiner är viktigt, mina vänner. Det började med att jag slutade gå upp i tid. En bra tid för mig är mellan 5 och 5.30. Men senaste tiden har jag legat och snoozat fram till 6.30 eller ibland till och med 7. Hemsk sak att utsätta sig själv och de som sover i samma rum för. Men så började det. Därefter gick allt utför. Inga promenader, inget kreativt arbete, oplanerade dagar som bara har gått utan att jag fått hälften av det jag borde gjort. Så min stora plan inför julledigheten är att reboosta och komma in i flow igen. 

Jag tänker även att jag ska utvärdera året, lyssna på podcasts och LÄSA. Umgås med familjen, baka och laga julmat förstås. Fortsätta utrensningen av onödiga saker från mitt hem. 

Det står också på agendan att utvärdera hur året har varit rent ekonomiskt och sätta en plan för nästa år. Jag vet redan att året har varit bra ekonomisk. Portföljen är upp 30 % under 2021 enligt en snabb koll på Avanza och jag undrar om det verkligen kan stämma att mina innehav har ökat så mycket. Får gräva lite djupare i det tror jag. Jag har även nysparat en ansenlig summa under året vilket jag inte kommer kunna göra nästa år på grund av att jag inte tjänar lika mycket längre. Därmed blir fokus mer på att hålla nere kostnaderna och på portföljens sammansättning. Där har jag lite tankar som jag ska dela med mig av inom kort.


Vad har du för planer inför julen?

2 kommentarer:

 1. Riktigt bra uppgång på din portfölj. Jag tog precis en titt på min egen Avanzaportfölj och den är upp 25%. Min lite mindre på Nordnet är upp 37% vilket känns helt sjukt. Men där ingår bl.a. Microsoft, Fortum och Pfizer som alla har haft ett bra år.

  Känns som att du har en härlig tid framför dig och hoppas att du får koppla av. Jag tror att vi är många som känner oss lite låga och trötta nu, så ledigheten är välbehövlig. :-)

  Har du bytt tjänst eller gått ner i arbetstid, eller varför har din inkomst ändrats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det är verkligen välbehövligt med lite ledighet nu. Har checkat ut helt senaste dagarna och inte ens läst bloggar eller böcker :)
   Blir intressant att gå igenom mer i detalj vilka innehav som drivit portföljen även om jag har mina aningar. Din utveckling låter väldigt bra, både på Nordnet och Avanza! Ska också kolla in Microsoft. Minskad inkomst beror på att jag har klivit av ett välbetalt jobb för att få mer tid till annat. Lite som du så vill jag byta bana...

   Tack för kommentaren och God Jul!

   Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...