Vad är FIRE?


 Vad är FIRE, egentligen? Vad betyder det?

Ordagrant står det för Financial Independence Retire Early. Uttrycket verkar tilltala många men det verkar också väcka anstöt. 

Det är framför allt sista delen, Retire Early, som retar upp folk, varför vet jag inte. 

"Vadå tidig pension, alla ska väl solidariskt kämpa och lida till 65? Minst. Om du tjänar mycket så får du se till att sätta sprätt på allt så att du måste harva vidare i ekorrhjulet." Ungefär så kanske kritikerna tänker. Kanske är det avundsjuka, kanske förstår de bara inte. Det är deras förlust.

Min bild är att de få som försöker och lyckas uppnå finansiellt oberoende från att ha ett dagjobb sällan sitter sysslolösa och stirrar in i väggen när de väl har nått målet. För att försöka och dessutom klara att spara ihop en sådan summa pengar krävs både förmåga till långsiktigt tänkande, planering och ihärdighet. Särskilt i början när målet ser så avlägset ut.  

Vad är det för skillnad mellan FI och FIRE?

Eftersom så många av de profiler som uppnått FIRE fortsätter att vara aktiva och producera, men bara med sådant de vill och brinner för, så används ibland bara benämningen FI istället. 

FI är förmodligen ett mindre laddat begrepp och får mindre kritik än FIRE eftersom man då inte har den förhatliga tidiga pensionen inblandad. Mr Money Mustache har åtskilliga gånger kritiserats för att han inte är pensionerad "på riktigt" eftersom han fortsätter att arbeta med saker han gillar.

För mig är de två begreppen samma sak. Frihet att spendera sina dagar på ett sätt som känns uppfyllande och upplyftande. Det är få förunnat men vi lever i en tid och på en plats där det faktiskt är möjligt att uppnå.

För vem passar FIRE?

På ett sätt passar FIRE eller FI för alla. Men det finns kanske vissa det passar ännu bättre för, och verkar ännu mer tilltalande. 

För det första så tror jag det attraherar människor som sätter "Frihet" högt på sin lista över värderingar. Frihet att styra sina dagar själv, frihet från att behöva avsätta större delen av sin vakna tid åt att infinna sig på en viss plats år ut och år in. Tidigare trodde jag att alla tyckte frihet var väldigt viktigt. Men när jag diskuterade värderingar med en vän och jag sa ordet "frihet" som en av mina viktigaste värderingar så tittade hon bara frågande på mig. Det var inte alls viktigt för henne, hon kände sig fri så länge hon inte satt i fängelse.

Många som strävar efter FI verkar också ha mer eller mindre negativa upplevelser från att arbeta heltid och ha en fast anställning. Det kan handla om utbrändhet eller att vara på gränsen till utbrändhet som startar funderingarna om det finns ett annat sätt att leva på. Här skulle kritikerna säga att då är det väl bara att byta jobb. Och för vissa kanske det räcker. För andra kanske det räcker tillfälligt men tanken på ett bättre liv har ändå bitit sig fast. 

Slutligen så tror jag att man måste ha någon form av inre drivkraft och åtminstone viss grad av självmotivation för att FI/FIRE ska vara lockande att uppnå och tillfredställande när man väl kommer dit. 

Om man får väldigt hög grad av sin motivation från andra och gillar att bli lite styrd - inget fel i det men då kan jag förstå att det inte är något att eftersträva att lämna den vanliga arbetsmarknaden. Samma sak om man har svårt att komma på något att göra på helgerna och lätt blir inaktiv när man har tid för sig själv. Det kan dock tilläggas att det ändå vore bra för en sådan person att spara ihop ett FI-kapital men fortsätta arbeta på sitt vanliga jobb. Man vet aldrig vad som händer i framtiden i form av sjukdom, uppsägningar eller annat.

Inspiration

Några av de bästa beskrivningarna kring FI kommer från Mr Money Mustache, gudfadern. Här är några klassiker som jag gärna läser gång på gång. Särskilt när jag känner bristande motivation till att spara. Touché.

What everybody is getting wrong about FIRE

What if everyone became frugal

Great news - Early retirement doesnt mean you'll stop working


Vad betyder FIRE för dig och föredrar du FIRE eller FI som benämning?

2 kommentarer:

  1. Har inte läst den där MMM faktiskt ännu. Vet inte varför, det kanske var för att han sällan skrev något om innehav ? Fast det låter jag vara osagt, ska kolla om det är så. Jason Fieber var en inspiration för mig och Dividend Hawk då för några år sedan. De är kraftigt inriktade på innehav mer än filosofiska aspekter. Det filosofiska har jag redan tillräckligt av i mig själv... ;)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen, dem har jag inte läst än men ska ta en titt. Det stämmer nog att MMM inte skriver/skrev så mycket om innehav, förutom att han förespråkar indexfonder. För min del är det olika behov vid olika tillfällen, ibland vill jag läsa om innehav och ibland känner jag behov av något mer filosofiskt :)

    Tack för kommentaren och trevlig helg!

    SvaraRadera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...