Månadsuppföljning januari - det går inte så bra nu


Månadsuppföljning januari. Jag kan konstatera - det går inte så bra nu.

Portföljen är ner ohyggliga 4 % på en månad. Kostnaderna är upp på grund av elpriset och släpande julklappsräkningar. Sparandet är obefintligt. Jag är allmänt utarbetad och så lite Covid på det. Nej, det går inte så bra nu. Men jag ska inte försjunka i klagomål här, det finns trots allt väldigt mycket att se positivt på.

Börsen och sparandet:

Jag måste medge att det är påfrestande att se breda nedgångar i innehaven samtidigt som man inte kan nyspara. Inte oväntat att det skulle inträffa men trots allt lite jobbigt när det händer. Det är bara att bita ihop och fortsätta. Försöka skjuta in de pengar som går i ISKen och framför allt inte drabbas av panik. 

Att förutspå börsens svängningar är svårt och inget jag egentligen försöker mig på. Eftersom min strategi inte går ut på att försöka tima marknaden så behöver jag inte fundera över köpa och sälja när det svänger. 

Det är en liten slant som ska investeras nu och jag överväger att öka i Tele2 som spåddes till högutdelare. Även om indexfonder fortfarande är tyngdpunkten i portföljen så har jag ett intresse för att öka utdelningsaktierna.

Kostnaderna och sakerna:

Som jag skrev ovan så har kostnaderna ökat på grund av det höga elpriset och på grund av vissa julklappar som betalas den här månaden. 

I övrigt så har det inte varit några utsvävningar och vi har lyckas strypa elförbrukningen något genom att inte köra torktumlare och andra maskiner samt genom att inte ha så varmt i huset. Det har även blivit många brasor i öppna spisen.

Jag har fört en lista över saker som kommer ut och in i vårt hem och det är i alla fall mer saker som har rensats ut än som har kommit in. Har tagit för vana att gå ett varv och plocka på mig saker som verkligen inte fyller någon funktion längre. Det svåraste med att rensa ut saker är miljöaspekten. Jag vill helst inte bara slänga något som är funktionsdugligt. Försöker att lägga ut en del saker gratis i Facebook-grupper eller till försäljning men det resulterar i att man har en stor kartong med saker som man inte blir av med. Till slut får det bli återvinningsstationen.

 Livet i allmänhet:

Det värsta med den här månaden har ändå inte varit börsens nedgång eller höga kostnader. Det har varit arbetet som totalt har sugit ut energin från allt annat. Trots att jag har sett över situationen och gått ner kraftigt i lön så blev den här månaden allt annat än angenäm. Några saker som spårade ur och tog dubbelt så mycket tid som planerat. 

Som vanligt när det blir för mycket på jobbet reagerar jag med tunnelseende och allt fokus går till att överleva och ta sig igenom eländet. Jag glömmer att ringa vänner och familj. Jag slarvar med rutiner, motion och mat. Hemmet förfaller och all kreativitet dör. Ungefär så.

Det positiva är att vi nu äntligen är friska. Ingen har dött. Resterande del av året ser riktigt lovande ut och jag ska kravla mig ur januari-gropen. Börja ta mig tillbaka till mina morgonrutiner och ta kontroll över livet. 

Det ser hoppfullt ut inför februari.


Hur har din januari varit?4 kommentarer:

  1. Januari har varit prövningens månad. Covid här också, fattigt, mörkt, grått. Vi är också i uppkravlingsmode nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, skönt att veta att man inte är ensam i mörkret. Kämpa på så går vi mot bättre tider!

      Radera

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...