Utmaningar - Kläder (del 2) "Jag ska inte köpa kläder eller skor på ett år"

Jag ska inte köpa kläder eller skor på ett år.
Så löd min utmaning som jag skrev om för snart två år sedan i detta inlägg: Utmaningar Kläder (del 1)

Det var flera anledningar till att jag antog denna utmaning. Det började med att jag blev inspirerad av Frugalwoods köpstopp som hon skrev om för flera år sedan. Om hon kan så varför inte jag? Att köpa kläder har för mig alltid gett en liten snabb lyckokick men den varar inte särskilt länge. Jag har flera gånger i efterhand känt att det gick lite väl mycket pengar på kläder jag inte egentligen behövde, men när jag väl har köpt något så lämnar jag sällan tillbaka det. Jag räknade också snabbt ut att istället för att lägga i snitt 2000 kr per månad på kläder så kan jag investera dem i indexfonder vilket då blir drygt 365 tkr på 10 år!* Klart mer värt än att lägga några ytterligare plagg till en redan överfull garderob.

Ytterligare en anledning är förstås det miljömässiga i att köpa nya kläder hela tiden. För några år sedan tänkte jag inte alls på detta men jag liksom många andra har på senare år fått upp ögonen för vad överkonsumtion och inte minst modeindustrin gör med miljön.

Men facit i hand kan jag nu göra en uppföljning. Jag kan ganska stolt konstatera att jag lyckades. Inga kläder och inga skor köptes på ett helt år. Nu har det gått nästan ytterligare ett år och och under det året har jag köpt några saker, dock inte i närheten av den mängden jag köpte tidigare.

En fördel med detta köpstopp som jag inte reflekterade så mycket över från början är faktiskt att jag har sparat en hel del tid, utöver alla pengar jag har sparat. Alla inköp man gör tar av ens värdefulla fritid och sedan ska kläderna packas upp, tas om hand, tvättas, sorteras etc.

Mina reflektioner kring året med köpstopp är att det inte var särskilt svårt. Jag tycker fortfarande att jag har för mycket kläder i garderoben men har inte hunnit eller inte prioriterat att sälja av dem. Har svårt att bara kasta bort fina kläder som jag en gång har köpt och betalat dyrt för. Även om försäljningspriset om jag säljer dem bara är en bråkdel av vad det kostade så känns det iallafall lite bättre.

De saker som jag misstänkte skulle bli lite knepigt är sådana basvaror som strumpbyxor (använder nästan dagligen på jobbet), strumpor (går hela tiden sönder eller så blir den ena uppäten av tvättmaskinsmonstret) och svarta/vita linnen som jag alltid har under kläderna. Speciellt strumpbyxorna tänkte jag att jag skulle bli tvungen att fuska med. Men icke! Dels så hade jag fler än jag trodde och dels så har jag faktiskt kommit på att man kan laga nylonstrumpbyxor. Japp. På vintern använder jag oftast svarta, lite tjockare varianten av typ 40 den och dessa går att laga med nål och tråd ifall det blir ett litet hål vid tårna. Jag har även lagat en hel del strumpor men ibland får man bara ge upp. När de är så där utslitna att det liksom inte finns något tyg kvar på hälen, då är det dags att köpa nya.

En annan sak som jag trodde skulle kunna vara en utmaning är nätshopping. Jag har rätt lätt att hålla mig från att köpa kläder i affärer. Det är bara att inte gå in i några butiker och eftersom jag ständigt har lite ont om tid så går det bra att hålla sig därifrån. Däremot är det förrädiskt farligt med nätbutiker. Går jag in på H&M, Boozt, Brandos eller liknande från kvällssoffan så kan jag utan att tänka mig för klicka hem saker för 2000-3000 kr. När de väl kommer är de ofta så snygga och passar så bra så att jag inte klarar av att skicka tillbaka dem. Så det jag gjorde var helt enkelt att jag bestämde mig för att inte ens gå in på sådana sidor, eftersom jag vet att jag inte kan hantera det så bra.

Det tror jag är tricket - identifiera dina svagheter och hitta sätt att hantera dem.

Eftersom det gått nästan två år sedan jag införde köpstoppet så är det nästan ett år sedan det gick ut. Vad har då hänt sedan dess? Jag har som jag nämnde köpt en del saker. Främst av karaktären sådant som jag har behövt byta ut som strumpor, trosor, några linnen och självklart - strumpbyxor.
Jag har också uppdaterat min jobbgarderob med några plagg eftersom jag sorgligt nog blivit tvungen att inse faktum att jag inte kommer tillbaka till samma kroppsform som jag hade vid 25. Två barn och ett drygt decennium har satt sina spår helt enkelt. Även om jag fortfarande kommer i de flesta plagg så finns det vissa kjolar, toppar och annat som inte känns bekväma längre och sitter för tight. Därför har jag alltså sorterat ut dessa och lagt undan i väntan på... ja vadå? Smalare tider? Nej, jag ska nog sälja dem för även om jag tappar något kilo så är jag inte komfortabel i de plaggen längre.

De nya plaggen jag har köpt för att ersätta de utsorterade har jag företrädesvis köpt på Sellpy som jag hittade via Tradera. "Är Sellpy bra?" kanske någon undrar. Hittills måste jag säga att jag varmt kan rekommendera dem. Det har varit jättefina plagg till mycket bra priser och beskrivningarna i annonserna har motsvarat och ibland överträffat mina förväntningar. Om det står att något är bra skick så har det verkligen varit det. Det har också varit snabba leveranser och bra kontakt med kundtjänst. Jag kommer absolut att fortsätta handla det jag behöver därifrån. Ett varningens finger dock - det är lätt hänt att överkonsumera även på Sellpy eftersom de har så stort utbud och dessutom känns allt så billigt. Jag har faktiskt kommit på mig själv med att klicka hem några extra plagg när jag ändå beställer.
Att sälja via Sellpy är inget jag har testat och jag tror inte jag kommer göra det heller eftersom man troligtvis får mer betalt om man orkar sälja grejerna själv. Men om man vet med sig att man inte kommer göra det så är det nog ett bra alternativ.

Hur tänker jag nu framåt? Ska jag köpa mer kläder? Nej, det tänker jag inte göra. Jag skulle inte säga att det är ett hårt köpstopp men det kommande åren ska jag fortsätta tillämpa principen att inte köpa några kläder såvida det inte behövs för att de gamla är utslitna.

Hur tänker du kring klädinköp?

Må så gott!
/S-drottningen *beräknat med Compound Interest Calculator, 8 % årlig avkastning och 2000 kr per månad sparande i 10 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - Lura hjärnan att spara

 Det var länge (kanske tre månader) sen jag läste en bok om sparande och ekonomi. Efter förra veckans insikt att jag hade bristande motivati...